Gebiedskaart Stadsblokken Meinerswijk Eilanden 2.0

Natuur

Natuur wordt vergroot en zwakke plekken worden aangepakt

Natuurlijk

Natuur blijft natuur; dat is zo afgesproken en daar houden we ons aan. Sterker nog, er komt maar liefst 56 hectare aan nieuwe natuur bij. Hierdoor ontstaat er midden in de stad een plek waar de natuur en de rivier alle ruimte krijgen, met 142 hectare aan stranden, bossen, duinen, zwem- en vaarwater en kilometers begaanbare oever. Vervuilde en verslonsde plekken worden aangepakt. Zo wordt een verhard en bebouwd bedrijfsterrein aan de rand van Meinerswijk omgevormd tot een natuurlijk Meinerseiland.

 

Een cadeau voor Arnhem

De oppervlakte van Stadsblokken-Meinerswijk bedraagt 289 hectare. Doordat 96 procent van het gebied dat in eigendom is van KWP (een oppervlakte van 2x park Sonsbeek) aan de gemeente wordt gegeven, krijgt Arnhem een enorm aaneengesloten stuk natuur in handen. De kans bestaat zo dat het gebied via het Gelders Natuurnetwerk in de toekomst wordt omgedoopt tot Nationaal Park.‚Äč

Situatie voor en na

Natuur behouden

Alle bestaande natuur in Meinerswijk blijft behouden, de zwakke plekken worden aangepakt

 

Meinerseiland

Het graven van een nieuwe nevengeul biedt kansen om het oude fabrieksterrein te transformeren tot een spectaculair natuurlijk schiereiland met voor iedereen toegankelijke oevers, stranden en bossen en cultureel programma. In de bosrand kan een beperkt aantal bijzondere woningen komen, vrijstaand in de natuur.