ASM Haven

ASM Haven

Geschiedenis ASM Haven


De Stadsblokken vormde vroeger de thuishaven van de Arnhemsche Stoomsleephelling Maatschappij (vanaf 1952 Arnhemsche Scheepbouw Maatschappij, ASM). Het bedrijf werd in 1889 opgericht en was gespecialiseerd in het bouwen van stoommachines, sleepboten, baggermolens en zeeschepen. De scheepswerf was lange tijd een van de grootste werkgevers van Arnhem. De haven sloot in 1979 haar deuren, maar de ruige uitstraling van het voormalige ASM is nog goed zichtbaar op het terrein en geeft het gebied een bijzondere charme. Dit vormt de basis voor het stedenbouwkundig plan en het ontwerp van de buitenruimte.

 

Plannen ASM Haven


De ASM Haven is één van de drie ontwikkelgebieden binnen Stadsblokken. Hier wordt een compacte stedelijke enclave rondom de haven ontwikkeld midden in het ruige uiterwaardengebied. Wonen, werken, cultuur en recreatie staan in dit gebied straks centraal. De ASM Haven maakt contrast met zijn grillige omgeving, maar verbindt tegelijkertijd ook openbare ruimtes en de verschillende omliggende landschappen aan elkaar. Daar zorgen de lange, rechte lijnen van de kade en boulevard dwars door de enclave heen voor. De gebouwen zijn op de openbare ruimten in de enclave én het natuurlijke omliggende landschap georiënteerd.

 

Stedelijk programma 


Direct aan de haven beleef je het water, kun je eten of genieten van voorstellingen. Het informele culturele programma op Stadsblokken moet dienen als antwoord op het formele culturele aanbod aan de overkant. Plekken rondom de ASM Haven en in het rivierduinpark moeten op informele wijze aanleiding geven om culturele activiteiten op te pakken.

Stedelijk programma

 

 

Natuur ASM Haven


Voor de sportliefhebber, de natuurgenieter en de borrelaar spreekt de omgeving voor zich. De vegetatie om ASM heen creëert een ruig natuurlijk decor waar op verschillende manieren door verschillende bewoners van de ASM Haven en de rest van Arnhem van genoten kan worden.

 

Levendige mix


De ASM Haven wordt gekenmerkt door een gemixt programma. Een divers aanbod aan woningen voor meerdere doelgroepen in verschillende prijsklassen. Het grootste deel van het gebouwde programma krijgt een woonfunctie. Een cultureel- en horecaprogramma kan geherbergd worden in het centrale gebouw aan de kade. De stadswoningen aan de zuidzijde van de ASM Haven, bieden ook ruimte voor andere functies dan wonen. Veelal zijn dit aan huis gebonden beroepen, ambachten, ateliers of een kleine koffiebar. Het gebouw aan de oostzijde van de ASM Haven richt zich maximaal op luxe, waar de auto zo dicht mogelijk bij de woning geparkeerd wordt en er een aanlegplek is voor een sloep in de haven.

 

Openbare ruimte ASM Haven


Aan de zuidzijde van de ASM Haven ligt een boulevard dwars door het woongebied heen. De boulevard is ruim opgezet en daarmee ook geschikt voor het verkeer voor de opbouw van festivals. Er wordt niet geparkeerd op de boulevard. De voormalige afbouwkade wordt een centrale plek in de ASM Haven. Het verbindt de boulevard met de Nederrijn over de landtong waar ook de Stadsblokkenwerf is. Langs de plint van het gebouw en op de kade kan, met uitzicht op de haven, worden gegeten en gedronken op een terrasje of in de historische afbouwkade die als overdekt terras kan worden gebruikt.

 

ASM haven