Festivalterrein

Festivalterrein

Van scheepsbouw naar Festivalterrein

 

Het terrein tussen de John Frostbrug en de ASM Haven, waar tot het eind van de jaren ‘70 de scheepsbouw floreerde, ligt al jaren braak. Lang gebeurde er niks in het gebied, maar de laatste jaren worden er steeds vaker festivals en evenementen georganiseerd zoals Free Your Mind, het ASM Festival en Dancetour. Het brengt weer leven in de brouwerij, maar ook voor rustzoekers is het gebied geweldig. Op zomerse dagen kun je er heerlijk wandelen en genieten van de langsstromende Rijn. Ga je er binnenkort op ontdekkingstocht? Dan zullen de meters dikke zandophoging en de funderingen van gebouwen zeker opvallen; het zijn herinneringen aan de rijke industriële geschiedenis van dit toekomstige festivalterrein.

 

 

Het plan voor het festivalterrein

 

Het festivalterrein wordt een bijzonder stukje Arnhem. Het wordt ontwikkeld tot een zacht glooiend rivierduinenlandschap waar alle ruimte is voor recreatie, sport, festivals en evenementen. Zo komen er een echt stadsstrand, sportvoorzieningen en een strandpaviljoen. En over het terrein komt een verhard pad waar je het hele jaar door lekker kunt fietsen en skeeleren. En helemaal mooi: het pad maakt het landschap rolstoeltoegankelijk én het faciliteert de logistiek van festivals.
 

Festivalterrein

Nieuwe duinen, ruimte voor de rivier

 

Om ruimte aan de rivier te geven, graven wij dit gedeelte van de ooit opgehoogde uiterwaarden weer af. Het vrijkomende zand wordt opgebracht tot rivierduin, waarmee er een buffer tussen de ASM enclave en het festivalterrein wordt gecreëerd en een dynamisch landschap ontstaat. Er zullen twee landschapstypen, worden gecreëerd: rivierduinen variërend van begroeide duinen tot strand, waarop kleinschalige evenementen plaats kunnen vinden, en een grote open grasvlakte waar de ruimte is om te sporten en waar grotere evenementen kunnen worden gehouden.


 

Strand Zuid

 

Aan de zuidzijde van het terrein, aan de nevengeul, is nu al een ruim zandstrand aangelegd met een horecapaviljoen: Strand Zuid. Arnhem krijgt hiermee zijn eigen Venice Beach. Aan de zuidzijde langs de nieuwe festivalring komt een strip met sportvoorzieningen, met een beachvolleybalveld, een skatespot en eenvoudige fitness/bootcamp voorzieningen. Strand Zuid draagt met zijn naam bij aan de identiteit en een betere verbinding met Arnhem Zuid.

 

 

Bereikbaarheid


Het festivalterrein en het strand zijn uitstekend te bereiken per fiets, te voet of met het pontje en goed toegankelijk voor mensen met een handicap. Auto's kunnen er niet komen.