Haven van Workum

Haven van Workum

Geschiedenis Haven van Workum


De Haven van Workum is de haven van de voormalige Zaanse Houthandel. Van die tijd resteert nog het houten gebouw aan de kop van de haven. Tegenwoordig is het terrein in gebruik door het Watersportcentrum Arnhem. Er is een watersportwinkel en een werf waar boten gerepareerd worden. De Haven van Workum ondergaat in de nieuwe plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk een prachtige metamorfose.

 

PLAN VAN WORKUM


De herontwikkeling van dit gebied heeft als doel om van de haven een levendig dorpje te maken waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd kan worden. Een stoere haven, toegankelijk voor iedereen. De doorgaande routes gaan door de enclave heen, bootjes komen en gaan en het horecapaviljoen op de pier trekt de aandacht vanaf de Rijnkade. Er worden enkele 'pakhuizen' en appartementen gerealiseerd, de haven wordt vergroot, waardoor er meer ruimte is voor water en boten en zal worden omlijst door een kade. De werf zal worden uitgebreid met enkele loodsen, waar aan de binnenzijde wordt gewerkt  aan schepen. Aan de havenkant worden boten uit het water getild en naar de achterzijde van de werf verplaatst. Met het toevoegen van een horecapaviljoen op de pier van de haven, zal een bijzondere verblijfsruimte aan de Rijn ontstaan, een levendige kop van de haven.

Plan van Workum

 

Horeca in loods voormalige houthandel 


De Haven van Workum wordt weer echt een haven waar van alles te doen, te zien en te beleven valt. Watersportcentrum Arnhem is er al gevestigd met een winkel en een scheepswerf, straks kan hier ook gewoond worden, komt er een kleine jachthaven en er komt een horecapaviljoen op de landtong. Ook komt er horeca in de houtloods van de voormalige Zaanse Houthandel. Deze hal krijgt een prominente rol in de publiek toegankelijke haven, is goed zichtbaar vanaf de Rijnkade én vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over de Rijn en de binnenstad.

Horeca voor en na

Openbare ruimte van Workum 


De doorgaande route gaat door de enclave heen, waardoor bezoekers en bewoners van het uiterwaardenpark de haven echt kunnen beleven. Er rijdt straks autoverkeer door het gebied heen richting de Praets, 't Heuveltje en Meinerseiland, maar natuurlijk hebben wandelaar en fietser altijd voorrang op het autoverkeer. De ruimte rondom de Haven van Workum wordt dus zo ingericht dat de bezoekers aan het uiterwaardenpark centraal staan, terwijl er toch ruimte is voor woon- en werkverkeer.
 

Openbare ruimte van workum