Festival de luie hond

Meer Cultuur

Culturele initiatieven in het groene hart van de stad

Arnhem is een cultureel bruisende stad. Doel is om  Stadsblokken Meinerswijk aantrekkelijk te maken voor culturele initiatieven, door bijzondere bestaande panden en de oude havens een culturele functie te geven. In het plan voor het gebied is er ruimte voor aantrekkelijke, recreatieve en culturele activiteiten die de stad verrijken, zoals Cirque de la Liberté, Festival de Luie Hond en Free Your Mind.​

 

Ateliers en exposities

Het industriële en culturele erfgoed van het gebied wordt versterkt. De oude havens veranderen in levendige en groene enclaves waar volop ruimte komt voor theater, horeca en recreatie. Maar ook kunnen de oude fabrieksgebouwen een nieuwe functie krijgen in de vorm van ateliers, een kunsthal of dependance van het Museum Arnhem. Wat ons betreft is geen initiatief te gek, dus we gaan graag in gesprek met kunstenaars en creatieve ondernemers die mooie ideeën hebben.
 


Muziek, kunst en theater

Een plek waar mensen samenkomen om te genieten van cultuur: Stadsblokken Meinerswijk leent zich er perfect voor. Geniet van muziek, kunst en theater in een groene omgeving die uitnodigt om er elke dag terug te komen. Door de centrale ligging tussen noord en zuid heeft Stadsblokken Meinerswijk alles in zich om een cultureel hart van Arnhem te worden.


Oude Scheepshelling

De door rivierbos omsloten ASM haven verandert in een cultureel amfitheater, met een drijvend podium, horeca en terrassen op de kade van waaruit je de hele haven kunt overzien. Door het opknappen van de oude scheepshelling, ontstaat een spectaculaire tribune aan het water onder de bomen, met op de achtergrond de lichtjes van de stad.  


Festivalterrein

Het festivalterrein wordt een dynamisch rivierduinpark, met ruimte voor sporten, zonnen, barbecueën en evenementen. Het terrein wordt op een duurzame manier geschikt gemaakt voor evenementen in de toekomst: riolering, water en elektra worden verwerkt in het terrein zodat evenementen, klein en groot, gemakkelijk terechtkunnen op het terrein.

Cultuurhistorie

In Stadsblokken en Meinerswijk is veel cultuurhistorie te vinden. Sommige elementen zijn vervallen of half verdwenen; andere plekken staan nog fier overeind. Al deze elementen elementen worden met de uiterste respect behandeld en waar nodig zelfs in ere hersteld. Zo staan de oude havens centraal in de herontwikkeling van Stadsblokken. Ook de gehuchten Het Heuveltje en De Praets worden binnen de plannen met alle zorg behandeld. Daar vindt geen ontwikkeling plaats maar de omliggende nevengeul zorgt wel voor een verbeterd landschap. Een aantal bestaande gebouwen van het huidige fabrieksterrein blijven behouden. Het terrein rondom de beroemde John Frostbrug krijgt een kwaliteitsimpuls dankzij aanlegging van een parklandschap.

Sla het Masterplan open op bladzijde 27 voor meer informatie over de cultuurhistorie.