Vogelvlucht strand Meinerswijk

Meer recreatie

Genieten in elk seizoen

Genieten in elk seizoen

Stadsblokken Meinerswijk is straks het grootste uiterwaardenpark van Europa. Alle hekken en verbodsbordjes verdwijnen. Stadsblokken Meinerswijk is straks dé plek waar Arnhem het hele jaar door recreëert. Waar je kunt fietsen langs de Rijn, gezwommen in de nieuwe nevengeul en gesport in een dynamisch rivierduinpark. Waar je kunt eten of drinken aan een hippe haven. En waar mooie stadsstranden, nieuwe ooibossen en nieuwe moerasoevers een lust voor het oog zijn voor natuurliefhebbers. 


Stadsblokken

Door de ligging van Stadsblokken, tussen centrum en Malburgen, is dit gebied het meest directe uitloopgebied voor de stedeling, met de meeste dynamiek. Horeca, wonen, cultuur en bedrijvigheid rond en op de havens van ASM en Van Workum maken hier levendige stadshavens van die door hun verscholen ligging op het eiland toch echt een andere wereld vormen. De kop van Stadsblokken, tussen Rijn en nevengeul kan zich ontwikkelen tot stadsstrand, met zwemgelegenheid strandpaviljoen en blijft tegelijkertijd als festivalterrein dienst doen.


Restaurants

Door een oude, vervallen scheepsgalerij om te toveren tot restaurant blazen wij nieuw leven in dit historische stukje Arnhem. Vele Arnhemmers hebben al een voorproefje gekregen van hoe deze bijzondere enclave aan de Rijn zich kan gaan ontwikkelen met het pop-up restaurant tijdens Cirque de la Liberté!


Het rivierduinpark, strand en festivallandschap op de kop van Stadsblokken is buiten de festivals om een plek om te sporten, te barbecueën en naar het strand of horeca-gelegenheid aan de voet van de John Frostbrug te gaan. Het ontwerp voor de horeca gelegenheid moeten wij nog bedenken, al hebben wij al wel ideeën geïnspireerd door oude havenloodsen in de ASM Haven en een boerderij die ooit aan de voet van de John Frostbrug stond. Wie ziet zichzelf hier niet zitten!


Stranden

Meer dan een kilometer nieuw strand aan de nieuwe nevengeul, op het zuiden. Hier zou je dan eindelijk veilig zwemmen in de Rijn, midden in Arnhem!

 

Evenementen
Ons plan biedt kansen om op Stadsblokken de grote kale vlakte om te vormen tot een plek voor diverse evenementen, mooi gelegen in een rivierduinlandschap. Hier kunnen dan straks festivals plaatsvinden, of er komt bijvoorbeeld ruimte om te flaneren of een drankje doen op een terras aan het water.

Meinerseiland

Meinerseiland is extensiever opgezet en echt onderdeel van het rustige Meinerswijk. Dit schiereiland krijgt naast bewoning en een aantal publieke recreatieve en culturele functies ook een recreatieve functie als natuurlijk zwemgebied. Tevens bieden de te graven nevengeul en Plas van Bruil ruimte voor ongemotoriseerde watersport. De ligging van Stadsblokken en Meinerseiland midden in het rivierengebied, omringd door de natuur en toch ook midden in de stad, met een cultureel en recreatief programma zorgen in combinatie met de heel verschillende
woonsferen op de verschillende ontwikkellocaties voor woonmilieus die uniek zijn voor Arnhem en ver daar buiten.


Toegankelijke oevers

Zoveel rivier, maar zo weinig plekken waar de Arnhemmer de Rijn kan beleven. Aan de noordkant van de rivier, maar ook aan de zuidkant. In het plan komt er ruim 5 km publiek toegankelijke oever bij. De Rijn is daarmee eindelijk weer van Arnhem!


 
Meinerswijk

De nevengeul brengt een natuurlijke zonering aan tussen dit (seizoensgebonden) dynamische eiland en het rustiger Meinerswijk. De inrichting van Meinerswijk is vooral gericht op wandelaars en fietsers. Het meest zuidelijke deel van Meinerswijk kent de minste dynamiek. Dit gebied is door de ligging van plassen en het ontbreken van kades een ontoegankelijk gebied, rustgebied voor o.a. de bever.
 

Toegankelijk voor heel Arnhem

In en rond Arnhem kun je goed recreëren. In de bossen en parken, op de Posbank en langs het water. Die kansen biedt Stadsblokken Meinerswijk straks ook. We willen het ontsloten gebied Stadsblokken Meinerswijk toegankelijk maken voor heel Arnhem. De Arnhemmer kan dan genieten van een natuur- en recreatiegebied dat zijn weerga niet kent.