MeinerseilandMeinerseiland bos recreatie

Tiny Houses op Meinerswijk

Artist Impression - Tiny Houses

Door Christel Krebber

In de eerste helft van 2018 registreerde Entree een kleine 8.000 actief woningzoekenden tussen de 25 en 30 jaar. Het overgrote deel van deze woningenzoekenden is alleenstaand. Arnhem kent maar een beperkt aanbod van één- en twee kamerwoningen in het segment boven de studentenkamer. Daarom wil Volkshuisvesting vooral woningen voor de kleinere huishoudens toevoegen aan haar bezit (zie ook onze woningmarktanalyse 2016-2026). Microwoningen of meer populair gezegd ‘tiny houses’, vullen het bezit van Volkshuisvesting aan. Nog voor het einde van dit jaar hopen wij acht ‘tiny house bewoners’ te verwelkomen op Meinerswijk. De volgende acht begin volgend jaar. Meinerswijk is een eerste tijdelijke plek in de stad voor deze flexibele huisjes. Een primeur voor Arnhem.

Kondor Wessels projecten (KWP) ontwikkelt Meinerswijk en Stadsblokken. De definitieve bebouwing op deze locaties laat nog even op zich wachten. Tot die tijd zijn bestaande gebouwen en woningen tijdelijk in gebruik bij bedrijfjes en enkele bewoners. KWP stelt om niet een deel van de locatie Meinerswijk aan Volkshuisvesting beschikbaar om de 16 tiny houses te plaatsen. Dit is voor de duur van twee jaar, mogelijk met nog eenmalige uitloop. Daarna zullen we de woningen verplaatsen naar een vervolglocatie. De vergunningaanvraag bij de gemeente Arnhem voor deze 16 kleine huizen op het hoogwatervrije deel van Meinerswijk, loopt.

Microwoningen zijn kleine en verplaatsbare woningen. Fabrikant Hodes maakt de woning helemaal af in hun fabriek en dan komen ze op een dieplader naar Arnhem. Ze zijn ‘plug and play’; op locatie hoeft het huisje alleen nog aangesloten te worden op riool en elektra. De woningen staan gewoon op betonplaten. Na twee jaar kan bijna alles, zoals fietsstalling, verlichting weer mee verhuizen naar een volgende plek.

We gaan de woningen verhuren aan alleenstaande woningzoekenden tussen de 23 en 30 jaar. Deze groep is mogelijk net klaar met een opleiding en beginnend actief op de arbeidsmarkt. Ze kunnen nog niet kopen, hebben een laag inkomen en te weinig meettijd voor een sociale huurwoning. Van de huurders vragen we vrijwillige inzet voor Meinerswijk. Te denken valt aan rondleidingen, groenonderhoud, bemensing van het infocentrum of iets anders. Bij verplaatsing krijgen de huurders voorrang om het huis weer te gaan bewonen op de volgende locatie, mits zij de leeftijdsgrens nog niet hebben bereikt. We starten binnenkort met de zoektocht naar de gemotiveerde tiny house huurders!

 

Bijlage

Artist Impression - Tiny Houses
Situatietekening - Tiny Houses
Plattegrond - Tiny Houses

Volg het laatste nieuws op Facebook